Vill du bli advokat?

Jag har en vän som är advokat och han jobbar sedan några år i Karlshamn. Han är mycket nöjd med sitt jobb och tjänar ganska bra. Nu ska jag berätta om hur du kan göra för att bli advokat, ifall du känner att det här är ett jobb du vill ha!

Först och främst måste du läsa juridik på universitet eller högskola. Därefter måste du ta en laglig examen för att kunna börja arbeta. Men det räcker inte med examen, du måste jobba några år och verkligen visa framfötterna för att nå målet, det är svårt, och långt ifrån alla klarar av det. Men det är absolut möjligt och du bör inte ge upp direkt, det krävs mycket jobb och dedikation.

Det finns olika tingsrätter i Sverige, där tingsrätten är den lokala domstolen, medan hovrätten är en instans som prövar tingsdomar. En advokat arbetar ofta i tingsrätterna eller hos advokatbyråer som har kontor i närheten av tingsrätterna. De flesta är anställda av en advokatbyrå, men det finns också ett antal frilansande som har egna firmor.

Det är mycket viktigt att du har kunskap inom olika områden, som familjerätt, fastighetsrätt, brottmål och försäkringsrätt. Dessa områden är de vanligaste där advokater arbetar med. Men det finns andra mindre vanliga områden också, såsom patent- och varumärkesrätt eller miljörätt.

Det finns många olika advokatbyråer, allt från små lokala byråer till stora internationella byråer. Byråerna är ofta specialiserade på ett eller flera områden. Den som häktas i Sverige får en advokat utsett av tingsrätten och det är då ofta byråerna som tar emot uppdragen.

Byråerna arbetar också med skadestånd, det vill säga att de försöker få ersättning för skador som man har drabbats av, till exempel genom en olyckshändelse eller på grund av brott.

Jobbet innebär mycket kontakt med människor, som har det svårt på ett eller annat sätt!